Založ si blog

Návrat do barbarizmu

O fašizme sa všeobecne vyhlasuje, že to je popretie kapitalizmu a liberálnej demokracie, dokonca že to je len hnedý brat komunizmu. V skutočnosti je fašizmus návrat do klasického liberalizmu v postoji voči pracujúcej triede kombinovaný s opustením fasády liberálnej demokracie a ľudských práv.
 
Dnešná krajná pravica a úpadok liberálnej demokracie je tak v priamom vzťahu s úpadkom sociálnej demokracie a so súčasným víťazným pochodom a historickou krízou kapitalizmu. Tam, kde kapitalizmus nemá hlavnú náplň práce, nie v ekonomike, ale v politickej a sociálnej kontrole poddaných kráča smerom k úplnému víťazstvu, k zničeniu sociálnej demokracie, odborového hnutia a pracujúcej triedy ako vedomej triedy, nie zoskupenia jednotlivcov. Koniec tohto víťazného pochodu je návrat krajnej pravice do stredu politiky a postupná dekonštrukcia liberálnej demokracie, ako ju poznáme.
 
Bez sociálnej demokracie, ktorá zabraňuje revolúcii a súčasne vytvára tlak na „humánnejší“ kapitalizmus, bez podmienok pre nutnosť kompromisu odchádza tiež dôvod pre tzv. „demokratický kapitalizmus“. Kapitalizmus sa s rozobratím liberálnej demokracie vracia k svojim koreňom – k liberalizmu 19. storočia a k novej podobe fašizmu, ktorá udrží minimálnu fasádu liberálnej demokracie. Bez sociálnej demokracie netreba demokraciu a bez hrozby revolúcie netreba sociálnu demokraciu.
 
Vo svojej hlavnej náplne práce je však kapitalizmus rovnako neschopný, ako pred 150 rokmi. Po masívnom ničení kapitálu v oboch svetových vojnách a následnom obnovení kapitálovej akumulácie prichádza dlhé obdobie oddaľovania a prehlbovania krízy nadakumulácie. Obdobie posledných 50 rokov je obdobie prehlbovania imperializmu a tendenčného pádu miery zisku, ktorý sa naplno prejavil v rokoch po kríze roku 2008. Snahy k oddaleniu tejto krízy ako pokračujúca primitívna akumulácia, globalizácia, rozšírenie finančného kapitálu a zničenie sociálnej demokracie ju len prehlbujú a robia konečný kolaps rozsiahlejším. Politika pre zvyšovanie miery zisku – globalizácia a neoliberalizmus vytvárajú rast krajnej pravice a úpadok sociálnej demokracie – tým pádom liberálnej demokracie. Nástup krajnej pravice zatiaľ čo prináša realizáciu neoliberalizmu a zvýšenie miery zisku na iných miestach zavádza historický regres – návrat protekcionizmu a znižovanie celkovej miery zisku. Snaží sa vrátiť do obdobia pred globalizáciou – do obdobia navždy strateného. Kapitalizmus, čím je úspešnejší, požiera sám seba a čím je úspešnejší v politike, tým viac oddaľuje nevyhnutné ničenie kapitálu.
 
Obnova kapitálovej akumulácie sa buď udeje návratu do fašizmu a úplného zvýšenia vykorisťovania, alebo návratom do barbarizmu a do nových vojen, do nevyhnutného ničenia kapitálu. Víťazstvo kapitalizmu je koniec demokracie a sveta.

Ako dokázať existenciu Boha

20.07.2020

Teológovia a filozofi sa snažia už dvetisíc rokov dokázať existenciu Boha. Väčšinou týchto pokusov o dôkaz jeho existencie boli skôr argumenty pre existenciu Boha, ako argument, že niekto s rozumom musel usporiadať svet, že svet má poriadok, ktorý nemôže byť výsledkom náhody, že niekto musí určovať morálku a niekto musí rozhodovať o dobre a zle, neboli to skutočné [...]

Progresívny rast existuje ´ (extrakt)

18.12.2017

Úvod: „Príroda“ ako pojem v kontexte, v akom sa dnes používa, spôsobila viac škody pre „prírodu“ a „človeka“, než akýkoľvek iný pojem. Je tragédiou ekologického hnutia, že sa snaží prezentovať vo väčšine prípadov „prírodu“ ako objekt, ako niečo, čo je niekde tam vonku, ako nevinnú obeť „človeka“, s ktorou by sme mali lepšie zaobchádzať, ako [...]

Prvý mýtus o liberálnej demokracii

17.12.2017

Mýty o liberálnej demokracii tu Prvý mýtus o liberálnej demokracii je, že bola od svojho počiatku a dodnes je liberálna a demokratická. „Liberálna demokracia“ vznikla ako pokrytecké popretie demokracie, ako zriadenie, v ktorom mali volebné práva a plné občianske práva len najbohatší ľudia. Rovnako vznikla ako pokrytecké popretie „liberálnosti“, kde [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

peacenwar

Sloboda, demokracia a socializmus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 120362x
Priemerná čítanosť článkov: 2508x

Autor blogu

Kategórie