Založ si blog

50 rokov po Vietname III.

Nový dokumentárny seriál PBS The Vietnam War je ďalším v cykle centristického historického revizionizmu.

Šiesta časť popisuje prvú polovicu roka 1968, najmä ofenzívu Tet a jej strategické dôsledky. Dokument začína otvorenejšie preberať „pravicovú“ pozíciu vo vojne, teóriu o vplyve zavádzajúcej televízie na verejnú mienku, o veľkom „kill ratio“ a o tom, že možno ju bolo možné vyhrať, nebyť odporu voči veľkému nasadeniu amerického vojska. Tieto výmysly a klamstvá tak opakuje ešte 50 rokov po vojne. Opakujú sa doterajšie schémy, analýza nového typu vojny pomocou helikoptér, Johnson ako skvelý politik, ktorý nedokáže zmeniť vývoj, dobrá vojenská situácia. Príprava na ofenzívu Tet sa nedeje bez poznania nepriateľa, no ti neočakávajú jej rozmer. Westmoreland očakáva hlavný útok na Khe Sanh, len iný generál presadí nasadenie jednotiek na obranu Saigonu. V tomto čase sa už vo Vietname nachádza 500 tisíc US vojakov. Ofenzívu Tet zobrazuje dokument v troch typických pravicových a propagandistických schémach: straty boli omnoho vyššie u nepriateľa, zobrazenie médií bolo zavádzajúce a spôsobilo odpor voči vojne, tento odpor napokon spôsobil zastavenie eskalácie vojny a možno aj jej výhru. Po prvé dokument vyčíta, že sa tlač skoro úplne sústredila na útok Saigonu, že poskytla zlé informácie o útoku na US americkú ambasádu a vytvorila zlý dojem autentickými zábermi. Tiež spomína údajný masaker civilistov v Hue, zatiaľ čo žiadny známy USA, kde tiež nezabúda nazvať vinníkov „komunisti“, namiesto dovtedy NVA a Vietkong, zatiaľ čo podobné incidenty na americkej strane sú vinou vojakov alebo velenia. Spravodajstvo o vojne tiež interpretuje ako dôkaz demokracie a dôvod zmeny stratégie, spomalenia zvyšovania počtu vojakov na mieste. Zlyhanie hlavného cieľa ofenzívy, povstania vietnamského obyvateľstva je vysvetlené ako chýbajúca sympatia pre komunistov. Po Tete je očividné, že dovtedajšia propaganda vlády bola lož a že koniec vojny nepríde tak rýchlo. Tvrdenie pravice, že Tet bol posledný vydých Severu, je zjavná sprostosť. Johnson je potom podpísaný ako smutný muž, po zabití Martina Luthera sú rasové protesty popísané ako chaos a „coming apart of America“, armáda v amerických uliciach ako nič zlé. Dokument sa tiež snaží dokázať dlhý pravicový mýtos a takmer totalitnú pozíciu, ktorá hnutie obviňovala z toho, pomáhať nepriateľovi, tým, že protesty v uliciach Ameriky boli skutočne súčasťou stalinistickej propagandy.

Aj v prípade protestov sa dokument snaží balancovať na tenkom ľade medzi „liberálmi“ a „konzervatívcami“, medzi tými, ktorí ich považovali za komunistov, zbabelcov a zradcov a tými, ktorí podporovali ich „právo“, pokiaľ bolo mierové, civilizované a kritizovalo vládu v povolených liberálnych rámcoch. Kritika vojny zhľadiska efektívnosti je povolená, z politického hľadiska, ktorý kritizuje antikomunizmus, nie. Dokument tiež rozširuje viaceré mýty o tom, že vojnu bolo možné vyhrať, keby sa to či niečo iné nestalo a v konečnom dôsledku bolo ukončenie vojny dôsledkom domácej opozície voči nej. Rovnako pokračuje v typickom naratíve, že zaznamenané zločiny boli len výnimkou a nemali systematickú a politický charakter. Skadiaľ sa potom zobrali tie dva milióny mŕtvych civilistov, nevysvetľuje. Liberálne aspekty tohto dokumentu sú „ružový imperializmus“, teda imperializmus, ktorý aspoň vrámci vlastnej armády nediskriminuje menšiny a kritizuje to. Opakovaná je tiež paradigma, že mierové rokovania brzdila protistrana a až po bombardovaní bola „donútená“ k dohode, ktorá, čo dokument nespomína, takmer pripomínala dohodu z roku 1954. Severovietnamský stalinizmus sa kritizuje zľava: privilégiá, ktoré požívali byrokrati a záťaž vojny, ktorá dopadla najmä na chudobných roľníkov. Ďalším ústupkom z nepríčetného antikomunizmu je kritika očividnej neoprávnenej represie, ako kritika represie okolo Demokratickej konvencie v roku 1968 a neskôr zabíjania na amerických univerzitách v roku 1970. Aj táto štátna brutalita sa ale ospravedlňuje typickými schémami „zle vycvičení, vystrašení policajti“ a demonštranti, ktorí „zneužívajú svoje práva“. Kritizujú sa obe strany, alebo sa sťahujú do neutrálnej pozície „neviem, či to boli protestujúci alebo polícia“. Zdôrazňuje sa len pocit ľudí („heartbroken“), ktorí sa prizerajú tejto „tragédii“. Prieskumy verejnej mienky (ktoré ukazovali vždy väčšinu USA ako militantných antikomunistov a podporovali akékoľvek násilie proti protestujúcim, aj za mier, aj za rasovú rovnosť) tu slúžia ako obetný baránok, ospravedlnenie a dôkaz demokracie. Prečo mala americká verejnosť takéto extrémne názory a očividne nesprávnu a naivnú predstavu o svete, nikde nie je ani diskutované. Aj naivita bežných vojakov, ktorí ešte stále berú vojnové zločiny ako „nehodu“, „ľudskú prírodu“ alebo nejakú tragédiu prírodných síl, je skôr ospevovaná, než kritizovaná. V kritických momentoch tento dokument len ukazuje úplne rovnaký antikomunizmus ako za McCarthyho, buržoázny antikomunizmus, ktorý sa za 200 rokov nijak nezmenil.

Pri prezentácii Phoenix programu sa zameriava na „nevinné“ obete, akoby príslušnosť ku komunistickej ideológie by niekoho robila vinného zo zločinu, ktorý si zasluhuje zabitie. V prípade Hue sa teda hovorí o masakre bezbranných civilistov, tu sa hovorí o masakre „komunistov“, pretože komunisti sú z definície zločinci, neľudia, ktorí si zaslúžia smrť. Aj tieto zločiny sa ospravedlňujú „zlým spravodajstvom“. Zabíjanie „nevinných“ je vina „neexistujúcej kontroly“. Celý program sa odsudzuje ako politická chyba, ktorá spravila „vládu“ „nepopulárnou“. Ako dôkaz pre nepopulárnosť Vietkongu sa cituje prieskum, v ktorom väčšina roľníkov bola rovnako proti Vietkongu, ako aj proti Saigonu. Len keby Južný Vietnam nebol diktatoriálny a skorumpovaný, čo bola nehoda a úplne mimo síl USA, mohlo byť všetko inak. Ako veľký pokrok sa prezentuje zastavenie bombardovania Severného Vietnamu, ktorý pred voľbami spravili Humphrey (prísľub), ako aj Johnson. Výsledok volieb v roku 1968 sa tiež vykresľuje ako spôsobený týmto sľubom a intrigami Nixona, ktorý sabotoval mierové rokovania. Iný typ revizionizmu sa prezentuje, rovnaký ako v prípade izraelského laborsionizmu (Colliding Dreams), že v prípade vlády liberálov, „ľavice“ mohlo byť všetko inak. To je namierená na obe tábory, aj mier bol možný, aj výhra vo vojne bola možná. Nixon tu je vykreslený ako cynický klamár a trochu aj ako vzor, pretože jeho cesta k víťazstvu viedla cez centrizmus a jeho cesta k mieru cez stiahnutie vojsk z Vietnamu, praktickú kapituláciu.

Ako dokázať existenciu Boha

20.07.2020

Teológovia a filozofi sa snažia už dvetisíc rokov dokázať existenciu Boha. Väčšinou týchto pokusov o dôkaz jeho existencie boli skôr argumenty pre existenciu Boha, ako argument, že niekto s rozumom musel usporiadať svet, že svet má poriadok, ktorý nemôže byť výsledkom náhody, že niekto musí určovať morálku a niekto musí rozhodovať o dobre a zle, neboli to skutočné [...]

Návrat do barbarizmu

20.12.2017

O fašizme sa všeobecne vyhlasuje, že to je popretie kapitalizmu a liberálnej demokracie, dokonca že to je len hnedý brat komunizmu. V skutočnosti je fašizmus návrat do klasického liberalizmu v postoji voči pracujúcej triede kombinovaný s opustením fasády liberálnej demokracie a ľudských práv. Dnešná krajná pravica a úpadok liberálnej demokracie je tak v priamom vzťahu [...]

Progresívny rast existuje ´ (extrakt)

18.12.2017

Úvod: „Príroda“ ako pojem v kontexte, v akom sa dnes používa, spôsobila viac škody pre „prírodu“ a „človeka“, než akýkoľvek iný pojem. Je tragédiou ekologického hnutia, že sa snaží prezentovať vo väčšine prípadov „prírodu“ ako objekt, ako niečo, čo je niekde tam vonku, ako nevinnú obeť „človeka“, s ktorou by sme mali lepšie zaobchádzať, ako [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

peacenwar

Sloboda, demokracia a socializmus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 120137x
Priemerná čítanosť článkov: 2503x

Autor blogu

Kategórie