Založ si blog

Pôvod ideológií o nadradenosti

Pôvod každej reakčnej ideológie, teda takej, ktorá je presvedčená o nadradenosti určitej skupiny nad druhou, je triedny šovinizmus. Toto je staršie vyjadrenie reakčnej ideológie než antisemitizmus. Triedny šovinizmus, alebo klasizmus, je presvedčenie o nadradenosti a podradenosti určitej triedy. Vládnuca trieda v každom triednom systéme zdieľala túto ideológiu. Kapitalistická trieda ju zdieľa aj dnes.

Je to v skratke presvedčenie o legitimite a zásluhe vlastného triedneho postavenia. Toto sa deje v základe troma spôsobmi: ostatní sú leniví, neschopní, nesnaživí, druhý je presvedčenie o genetickej nadradenosti a tretie je presvedčenie o úplnej osobnej zásluhe na získanom majetku. Všetky tri sú podobne ako každá reakčná ideológia nie úplný klam, ale v rozhodujúcich bodoch sú nepravdivé. Prvé tvrdenie je niekedy pravdivé, no zabúda na to, že s triednym postavením prichádza iná úloha v triednom systéme, alebo si svoju pracovitosť nafukuje, druhých podceňuje, pričom toto platí, ak vôbec len pre kapitalistov, ktorý súčasne pracujú vo vlastnej firme. To je celkovo menšina. Druhé presvedčenie neguje paradoxne presvedčenie o osobnej zásluhe a meritokracii. Ak to teda je len zdedené, ako možno hovoriť o zásluhe? Okrem toho je toto presvedčenie úplná kópia rasovej nadradenosti. Tretie napokon zabúda nato, že kapitalisti nie sú platení za svoju prácu, ak áno, tak nie trhovou mzdou, ale ich príjmy pochádzajú z vlastníctva.

Skutočný pôvod triedneho postavenia je v základe v troch bodoch: dedičstvo a výchova, spoločenský systém, ktorý robí veci omnoho ľahšie kapitalistom a určité špeciálne schopnosti. Tieto špeciálne schopnosti sú najmä tvorba „lesku“, vyjednávacie schopnosti, schopnosť obchodníka, manipulácia a kľučkovanie medzi pravidlami. Je to súbor trikov, presviedčania, tvorby autority a podvodníctva.

Tieto schopnosti sú jediné, čo možno nazvať oddialene ako záslužné pre kapitalistov. Ich postoj k tomu je jasný: kto sa nechá podviesť, zmanipulovať, presvedčiť, je sám na vine.

Nie všetci kapitalisti sú podvodníci. Ale hocičo, čo máte, vám môže zjednodušiť triedny výstup.

Táto ideológia je špecifická pre kapitalistickú spoločnosť. Každá triedna spoločnosť má ale podobnú ideológiu vovnútri vládnucej triedy. Ako tomu bolo v prípade aristokracie, ktorej slovo znamená v preklade „vláda najlepších“, aj dnes je ideológia vládnucich založená na presvedčení o krvnej, genetickej nadradenosti. Podobne ako tomu bolo v otrokárstve, aj dnes sú vládnuci presvedčení o tom, že tí dole sú sprostí, leniví, neschopní a jednoducho len nemajú nato, byť hore.

Čo je očividné a pôvodne človeka prekvapí pri kontakte s touto ideológiou je jej neuveriteľná blízkosť k tomu, čo dnes poznáme ako fašistickú ideológiu. V skutočnosti to je jediná spoločenská skupina a najdôležitejšia skupina v spoločnosti, ktorá takmer absolútne zdieľa presvedčenie o svojej nadradenosti a podradenosti všetkých ostatných. Je preto viac než rozumné dôjsť k záveru, vzhľadom na zdroje a vplyv, ktorý táto trieda má, že reakčná ideológia v spoločnosti je z veľkej časti jej dielom. Je minimálne jasné, že klasizmus, ktorý sa u nej vyjadruje v pohŕdaní všetkými chudobnými, lenivcami, bezdomovcami pochádza z jej mysle. Tento klasizmus má dlhé a bohaté dejiny a stál za liberálnym postojom k štátu, sociálnej pomoci, ktorá bola dlhý čas podmienená povinnou prácou, rovnako ako represívnym postojom voči bezdomovcom. Postoje k týmto skupinám mali častokrát genocídny charakter. V 19. storočí bolo akceptovným postojom, že chudobní by mali umrieť od hladu (Malthus), bezdomovci pozabíjaní (Poor Law v 16. storočí až do 1834) a že obe skupiny majú príliš veľa detí, pretože sa nevedia ovládať. To bol liberálny postoj, teda riešenie trhu. Aj v časoch hladomoru častokrát presadzovali trhové riešenia, teda vzostup cien.

Je preto niekedy ťažké rozlišovať medzi nacistickou ideológiou a tou, ktorá krúži v mysliach buržoázie. Jediný rozdiel, ktorý častokrát možno spoznať, je samoľúbne spojenie k republikánskej ústave a jej ideálom, ktoré jej zabraňujú prijatie permanentnej fašistickej diktatúry. Ako dočasné riešenie pre udržanie svojho luxusu pred hordami chudobných je im ale fašizmus milší než strata tohto majetku a postavenia.

Z jasných dôvodov bohužiaľ tieto tvrdenia nemôžem podložiť prieskumami. Kto by v dnešnej spoločnosti vykonal a vedel pravdivo zobraziť tieto názory? Kto ale má kontakt s dnešnou vládnucou triedou, vie, o čom rozprávam.

Ako dokázať existenciu Boha

20.07.2020

Teológovia a filozofi sa snažia už dvetisíc rokov dokázať existenciu Boha. Väčšinou týchto pokusov o dôkaz jeho existencie boli skôr argumenty pre existenciu Boha, ako argument, že niekto s rozumom musel usporiadať svet, že svet má poriadok, ktorý nemôže byť výsledkom náhody, že niekto musí určovať morálku a niekto musí rozhodovať o dobre a zle, neboli to skutočné [...]

Návrat do barbarizmu

20.12.2017

O fašizme sa všeobecne vyhlasuje, že to je popretie kapitalizmu a liberálnej demokracie, dokonca že to je len hnedý brat komunizmu. V skutočnosti je fašizmus návrat do klasického liberalizmu v postoji voči pracujúcej triede kombinovaný s opustením fasády liberálnej demokracie a ľudských práv. Dnešná krajná pravica a úpadok liberálnej demokracie je tak v priamom vzťahu [...]

Progresívny rast existuje ´ (extrakt)

18.12.2017

Úvod: „Príroda“ ako pojem v kontexte, v akom sa dnes používa, spôsobila viac škody pre „prírodu“ a „človeka“, než akýkoľvek iný pojem. Je tragédiou ekologického hnutia, že sa snaží prezentovať vo väčšine prípadov „prírodu“ ako objekt, ako niečo, čo je niekde tam vonku, ako nevinnú obeť „človeka“, s ktorou by sme mali lepšie zaobchádzať, ako [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

peacenwar

Sloboda, demokracia a socializmus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 119660x
Priemerná čítanosť článkov: 2493x

Autor blogu

Kategórie