Založ si blog

Ako vznikol rasizmus a prečo

Už od detstva, maximálne od dospievania je nám vštepovaný rasizmus do hláv, rovnako predstava, že je prirodzený, reflex každého (menej vzdelaného) človeka.

Goebbels slávne poznamenal, že stokrát opakovaná lož sa stane pravdou. Podobne ako existuje automatizovanosť v pohyboch a „svalová pamäť“, by sme mohli povedať, že existuje niečo také ako automatizmus v myslení a pamäť myslenia. Opakované slová, významy, vety a výroky získavajú svojim opakovaním a tým, že sú vyslovované v spoločenstve, vlastnú silu. Táto sila spočíva len v ich opakovaní a sociálnom pôvode. Nejako tak by sme mohli primitívne vysvetliť, prečo rasizmus a iné reakčné postoje prežívajú v tak veľkých počtoch.

Po stý raz možno zabudneme, čo bolo na začiatku a čo je pravda. Vtedy pre nás existuje už len lož ako fyzikálny, nepopierateľný fakt. Tak je to s predstavou a pôvode rasizmu.

Rasizmus, podobne ako nacionalizmus a iné ideológie, vôbec nie je pradávny a prirodzený jav. Rasistická ideológia je úplne moderný konštrukt, výmysel a dielo, ktoré je udržiavané veľkou námahou. Základy rasizmu, xenofóbie a všeobecnej ideológie nadradenosti, majú svoj pôvod vo vzniku civilizácie. Už Aristoteles a iní grécki politici, filozofi a obyvatelia hľadeli na Ne-Grékov ako na barbarov. Podobne sa hľadelo na otrokov, chudobných a ženy ako na podradených. Táto „barbarská“ ideológia však nebola argumentovaná a chápaná cez farbu pleti.

Rasizmus ako ideológia o nadradenosti bielej farby pleti vzniká až v novoveku, v čase kolonializácie a imperializmu. Tým, že nadväzuje na triedny šovinizmus a protibarbarskú ideológiu, začína obe veci, podradenosť kultúry, intelektu a schopností identifikovať v obyvateľstve v „Novom svete“, v Ázii a v Afrike. Tu nachádza spoločnú vlastnosť inej farby pleti. Táto ideológia má, ako každá ideológia podradenosti a nadradenosti, slúžiť k ospravedlneniu existujúcich nerovných vzťahov, útlaku a vykorisťovania kolonializovaných národov.

V 18. storočí napokon je už pevne vládnucou ideológiou vo vtedajšej vládnucej triede, neskôr aj v utlačovanej triede koloniálnych krajín. Ďalší filozofi ako Kant sú presvedčení rasisti. Tento rasizmus našiel potom prejav aj v nových republikánskych ústavach, v novom kapitalistickom spoločenskom systéme. Tak ako bol rasizmus kľúčový pri vzniku kapitalizmu ako ekonomického systému, tak zostal pre neho ako spoločenský systém kľúčový ešte nejaký čas.

Dve známe príklady sa týkajú americkej a francúzskej revolúcie. V oboch, v ktorých buržoázia vyhlasovala rovnosť všetkých ľudí, do tohto nepočítala černochov a iné farby pleti než bielu. V USA slávne prežívalo otroctvo až do roku 1865, inštitucionalizovaný rasizmus do 1963, štrukturálny prežíva dodnes. Vo Francúzsku po vyhlásení Deklarácie ľudských práv, ktoré neplatili pre otrokov, dochádza k povstaniu otrokov a k potlačeniu tohto povstania. Jakobínska diktatúra slávne ruší otroctvo, zatiaľ čo jej thermidorianskí nasledovníci ju vracajú naspäť.

Kolónie hlavných kapitalistických impérií zostávajú hlavným zdrojom ziskov pre ich kapitál. Zatiaľ čo pôvodne kolónie slúžili k tomu vytvoriť kapitál a kapitalizmus, tieto slúžia k tomu ho udržať v rentabilite a udržať mieru zisku. Konflikty o tieto kolónie vedú mocnosti k vojnám. Potom, čo tieto krajiny vybojujú formálnu nezávislosť, pokračuje tento systém neformálne vo forme obchodnej a fiškálnej závislosti, vo výnimočných situáciách vojenskou silou.

Rasizmus stále slúži k ospravedlňovania tohto svetového systému vykorisťovania. Jeho rola však ustupuje do pozadia, zatiaľ čo je a musí byť nahradená inou ideológiou nadradenosti. Systém postavený na vykorisťovaní potrebuje ideológiu, ktorá toto vykorisťovania ospravedlňuje a triešti utlačovanú triedu. Kto tým ďalším obetným baránkom bude, je otvorené. O pôvode a roli rasizmu by sme ale nemali mať žiadne ilúzie a vštepené lži o tom, že nakoniec zato môžeme sami a je to prirodzené, by sme mali spoznať ako to, čo sú.

Ako dokázať existenciu Boha

20.07.2020

Teológovia a filozofi sa snažia už dvetisíc rokov dokázať existenciu Boha. Väčšinou týchto pokusov o dôkaz jeho existencie boli skôr argumenty pre existenciu Boha, ako argument, že niekto s rozumom musel usporiadať svet, že svet má poriadok, ktorý nemôže byť výsledkom náhody, že niekto musí určovať morálku a niekto musí rozhodovať o dobre a zle, neboli to skutočné [...]

Návrat do barbarizmu

20.12.2017

O fašizme sa všeobecne vyhlasuje, že to je popretie kapitalizmu a liberálnej demokracie, dokonca že to je len hnedý brat komunizmu. V skutočnosti je fašizmus návrat do klasického liberalizmu v postoji voči pracujúcej triede kombinovaný s opustením fasády liberálnej demokracie a ľudských práv. Dnešná krajná pravica a úpadok liberálnej demokracie je tak v priamom vzťahu [...]

Progresívny rast existuje ´ (extrakt)

18.12.2017

Úvod: „Príroda“ ako pojem v kontexte, v akom sa dnes používa, spôsobila viac škody pre „prírodu“ a „človeka“, než akýkoľvek iný pojem. Je tragédiou ekologického hnutia, že sa snaží prezentovať vo väčšine prípadov „prírodu“ ako objekt, ako niečo, čo je niekde tam vonku, ako nevinnú obeť „človeka“, s ktorou by sme mali lepšie zaobchádzať, ako [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

peacenwar

Sloboda, demokracia a socializmus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 120009x
Priemerná čítanosť článkov: 2500x

Autor blogu

Kategórie