Založ si blog

Čo je kapitalizmus?

Dnešná triedna spoločnosť je v prvom rade chránená a udržiavaná rozširovaním myšlienok a ideológie, ktoré sa stávajú vládnucimi myšlienkami a ideológiou a ovláda konanie pracujúcej triedy. Keď sa po dlhej dobe začína rozprávať o kapitalizme inak ako o zemi za dúhou, sa vládnuca trieda snaží buď povedať „ale veď nežijeme v kapitalizme“ alebo „kapitalizmus ešte nikdy neexistoval“.

Je v podstate jedno aký pojem k označeniu tohto a iných systémov použijeme, ak obsah týchto pojmov označuje tieto systémy a rovnako identifikuje ich aktérov a ideológov. Kapitalizmus, alebo kapitalistická spoločnosť označuje špecifický hospodársky systém v špecifickom dejinnom a priestorovom kontexte, systém, ktorý sa vyvinul na tejto zemi. Neoznačuje ideál, ani teóriu liberálnych ekonómov, ktorí z dobrých dôvodov neopisujú reálny systém „tam vonku“. Ak sa teda rozprávame o kapitalizme, rozprávame sa o systéme, v ktorom žijeme a nie o systéme z kníh Ricarda, Smitha alebo rakúskej školy. Je to úplne iné, ako keď sa rozprávame o socializme, komunizme, systémov, ktoré existujú len, ak vôbec v teórii, alebo o feudalizme, v ktorom nežijeme.

Kapitalizmus, alebo hocijako to chcete nazývať, je ako každý iný systém, definovaný dominantným výrobným spôsobom a jeho spoločenskými a politickými vyjadreniami. Žiadny systém doteraz nebol 100 % feudálny, otrokársky, kapitalistický. V antickom Ríme, v ktorom dominantným výrobným spôsobom bolo otrokárstvo, existovali rovnako prvotné feudálne formy výroby, ako aj primitívne kapitalistické formy, ako obchod, manufaktúry. Kapitalistická výmena, primitívna manufaktúrna výroba prežívala počas celého feudalizmu a zažila svoj rozmach počas feudalizmu najmä v dôsledku koloniálneho rozmachu a rozvoja (nerovného) obchodu. Rozporuplná podstata pojmu kapitalizmu vzniká z dejín jeho vývoja, že sa vyvinul odzadu, prve ako primárne výmenný systém, až neskôr ako dominantný výrobný systém. Špecifický kapitalistický výrobný proces, ktorý bol vyvinutý na konci 18. storočí a stal sa dominantným počas 19. storočia, je výrobný proces, ktorý je odlišný od manufaktúry a od kapitalistickej výmeny (z definície). Rovnako sa dnes pod pojmom kapitalizmu označuje akákoľvek renta, obchod so zemou. Ako spoločenský systém so sprievodným špecifickým politickým systémom sa kapitalizmus etabloval najmä v dôsledku osvietenských revolúcií, z toho najpodstatnejších Anglickej, Americkej a Francúzskej. Týmto sa nestal nielen formou výmeny a výroby, hospodárskym, ale aj spoločenským systémom. V tomto reálnom a špecifickom vývoji bol definovaný vznikom novej triedy, ktorá sa stala vládnucou triedou v tomto spoločenskom systéme. Zmätky teda vznikajú tiež preto, lebo tento pojem označuje najmenej tri rozdielne konkrétne veci: formu výmeny a výroby, špecifický hospodársky systém s dominantným výrobným procesom, spoločenský a politický systém. Ak o kapitalizme píšu marxisti, väčšinou majú na mysli hospodársky systém s dominantným výrobným procesom.

Kapitalizmus, alebo ako to aj nazvete, nie je teória Smitha a iných ekonómov. Neprekvapí preto tvrdenie niektorých ľudí, že nežijeme v kapitalizme. Jednak, nič to nemení na skutočnosti, že žijeme v systéme, ktorý sa väčšine nepáči, inak to rovnako nič nemení na skutočnosti, že nežijeme v systémoch popísaných Smithom a inými ekonómmi, pretože také systémy sa nikdy nevyvinuli alebo sa vyvinúť nemôžu. Smith predpokladal, že ľudská empatia zaručí, aby trh dosiahol najväčšie dobro. Trochu iná antropológia ako tá, ktorá dominuje v buržoázii. Kapitalizmus sa nevyvinul ako systém mnohých malých výrobcov a nevyvinul sa ako systém, v ktorom mal každý rovnaké šance, rovnaký kapitál a slobodu podnikať. Vyvinul sa od začiatku ako triedny systém, systém založený esenciálne na triednej nerovnosti, aby prežil a ako systém, ktorý potreboval štát k udržaniu tohto triedneho útlaku. Ako pre každý triedny systém, je kapitalizmus definovaný neproporcionálnym privlastňovaním nadhodnoty vládnucou triedou. Dnes to je najmä vo forme zisku alebo úrokov, vo feudalizme to bolo najmä vo forme priamych odvodov, v inom systéme to môze byť najmä vo forme renty a licencií. Nič to nemení na podstate triedneho systému.

Pokračovanie zajtra

Ako dokázať existenciu Boha

20.07.2020

Teológovia a filozofi sa snažia už dvetisíc rokov dokázať existenciu Boha. Väčšinou týchto pokusov o dôkaz jeho existencie boli skôr argumenty pre existenciu Boha, ako argument, že niekto s rozumom musel usporiadať svet, že svet má poriadok, ktorý nemôže byť výsledkom náhody, že niekto musí určovať morálku a niekto musí rozhodovať o dobre a zle, neboli to skutočné [...]

Návrat do barbarizmu

20.12.2017

O fašizme sa všeobecne vyhlasuje, že to je popretie kapitalizmu a liberálnej demokracie, dokonca že to je len hnedý brat komunizmu. V skutočnosti je fašizmus návrat do klasického liberalizmu v postoji voči pracujúcej triede kombinovaný s opustením fasády liberálnej demokracie a ľudských práv. Dnešná krajná pravica a úpadok liberálnej demokracie je tak v priamom vzťahu [...]

Progresívny rast existuje ´ (extrakt)

18.12.2017

Úvod: „Príroda“ ako pojem v kontexte, v akom sa dnes používa, spôsobila viac škody pre „prírodu“ a „človeka“, než akýkoľvek iný pojem. Je tragédiou ekologického hnutia, že sa snaží prezentovať vo väčšine prípadov „prírodu“ ako objekt, ako niečo, čo je niekde tam vonku, ako nevinnú obeť „človeka“, s ktorou by sme mali lepšie zaobchádzať, ako [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

peacenwar

Sloboda, demokracia a socializmus

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 120004x
Priemerná čítanosť článkov: 2500x

Autor blogu

Kategórie